یوگا و فواید آن برای افراد دیابتی

شرکت در کلاسهای یوگا به افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک میکند تا حدی وزن خود را کاهش داده و کنترل قندخون خود را بهبود بخشند.

در این تحقیق 123 فرد میانسال و مسن شرکت کردند این افراد علاوه بر مراقبت های استاندارد دیابت در کلاسهای یوگا شرکت کردند و به این وسیله بعد از 3 ماه شرکت در کلاسهای مذکور چند پوند از وزنشان کاسته شد، همچنین میانگین قندخونشان به ثبات نسبی رسید که در مقایسه با گروه کنترل که در کلاسهای یوگا شرکت نکرده بودند وضعیت بسیار بهتری را نشان می دهند، در حالیکه در گروه کنترل مقدار قندخون افزایش می یابد.

نتایج این تحقیقات در ژورنال Diabetes Care به چاپ رسیده است. دانشمندان به بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ( بیماری که با چاقی همراه است ) توصیه نمی کنند که یوگا را جایگزین انواع دیگر ورزش­ها نمایند.

به گفته­ی Shreelaxmi .V Hegde برای کاهش وزن به منظور کاهش قندخون، ورزش های با شدت بیشتر بهتر از یوگا عمل می کند.

در این تحقیق 60 فرد در کلاسهای یوگا ( چند جلسه در هفته ) شرکت کردند که نمایه ی توده ی بدنی آنها در محدوده ی اضافه وزن قرار داشت ( BMI یا توده ی بدنی آنها بین 4/25 تا 9/25 بود ). در این مطالعه تاثیر یوگا بر نمایه ی توده ی بدنی و کنترل قندخون اندک بود اما در مقایسه با گروه کنترل که افزایش قندخون در آنها در این مدت مشاهده شد، تفاوت معنی داری محسوب می شود.

علاوه بر این در گروه آزمایش ( کسانی که در یوگا شرکت می کردند ) مقدار استرس اکسیداتیو کاهش می­یابد.

استرس اکسیداتیو وضعیتی است که در آن گونه های اکسیژن فعال یا رادیکال های آزاد در بدن افزایش می­یابد ( رادیکال های آزاد محصولات جانبی استفاده از انرژی در سلولها هستند ). یوگا می تواند ظرفیت بدن را در خنثی کردن استرس اکسیداتیو افزایش دهد. ادامه ی افزایش استرس اکسیداتیو سبب بروز بیماریهای مزمن می­شود.

در این تحقیق گروه Hegde به بررسی مواد شیمیایی خاص که منعکس کننده­ی استرس اکسیداتیو هستند در خون افراد شرکت کننده در این تحقبق پرداختند. آنها در یافتند که به طور متوسط در گروه شرکت کننده در کلاسهای یوگا میزان این مواد شیمیایی که معرف استرس اکسیداتیو بودند 20 درصد نسبت به گروه کنترل کاهش نشان می­دهد.

اهمیت کاهش استرس اکسیداتیو به گفته ی Hegde در طول زمان کاهش شانس ایجاد عوارض دیابت از جمله بیماریهای قلبی، کلیوی، تخریب اعصاب و تخریب رگهای خونی داخل چشم است.

برای اثبات این تاثیرات باید مطالعات دراز مدتی در این زمینه انجام گردد. دکتر Hegde معتقد است یوگا از طریق تحریک سیستم عصبی پاراسمپاتیک سبب کاهش میزان استرس اکسیداتیو می شود ( سیستم پاراسمپاتیک بخشی از سیستم عصبی است که بطور ذاتی همانند یک ترمز بر خلاف پدال گاز  که سیستم عصبی سمپاتیک  می باشد،عمل می­کند).

دکتر Hegde می گوید: ورزش یوگایی که در این تحقیق انجام می گردید فرم ساده ی ورزش یوگا بود و برای افرادی که مشکلاتی داشتند قابل تحمل بود اما برخی از حرکات برای افرادی که بیماری قلبی داشتند ممنوع بود.

در دنیای حقیقی کلاسهای یوگا بسیار پیشرفته تر وجود دارند که برخی از آنها جزو ورزش های شدید محسوب می­شوند که برای افراد مسن مبتلا به بیماری های مزمن مناسب نیست.

اکثر افراد مسن دیابتی به دنبال ثبت نام در کلاسهای یوگای مناسب هستند. در اکثر بیمارستانها و مراکز پزشکی ورزش یوگا توصیه می­شود.

Ref: Diabetes Care online, August, 11,2011